Followers

Friday, December 16, 2011

"SEGMEN | Saya , Blog Pelajar IPTA 2011"

 

Ok, entry last Cik Kikin pun pasal belajar jugak.. :).. But bila tengok entry BEN ASHAARI yang Cik Kikin letak dekat RSS Feed Google Gadget ni rasa terpanggil nak join segmen cik Lyssa comel ni.. Since Cik Kikin pun dah final year.. Pun sangat-sangat busy dengan Design Project and Thesis.. Tak ada masa sangat nak blogwalking duduk depan lappy.. Sebab tu guna RSS Feed.. Biasanya blogwalking ni bila dah terlampau tension sangat buat keje.. Huhuhu...Sorry cik Lyssa, entry ni panjang sikit.. :)

Before this banyak jugak buat entry pasal study.. [♥ Study]

OK! Cik Kikin kat IPTA yang disayangi, iaitu Universiti Teknologi MARA, Shah Alam.. Ya!! UiTM DiHati ku.. Cik Kikin berkecimpung dalam dunia kejuruteraan yang amat menyakitkan itu.. Tambah-tambah cik Kikin dalam dunia Kimia..

YA! YA! Lebih tepat lagi “KEJURUTERAAN KIMIA” atau bahasa omputehnya “CHEMICAL ENGINEERING”.. Ok, hampir 6 tahun dalam dunia kejuruteraan kimia ni, dah buat cik Kikin jadi masak-masak, goreng-goreng dalam dunia ni.. Kalau formula kimia kat sekolah tu ibarat dikunyah-kunyah.. EkekekeK!.. [Hiperbola betul!]..

Pressure Vessel

Heat Exchanger

Ok.. dulu-dulu dapat matrikulasi, tapi cik Kikin tak pilih tu sebagai medium.. Yela, orang gila macam ni tak mampu nak study skema-skema.. jadi saya enjoy dengan Diploma Kejuruteraan Kimia dekat UiTM Permatang Pauh, Pulau Pinang.. Sambung pulak sekarang, Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Kimia dan bakal menyambung ke Ijazah Sarjana Kejuruteraan Kimia, tapi on what field belum decide lagi.. Mungkin ke petroleum, atau mungkin juga ke oleochemical.. Ya!

Sikit-sikit nak bagi faham, cik Kikin tak nak lah guna bahasa kimia kalau citer sebab tak semua faham..

Apa itu kejuruteraan kimia? [saya tulis berdasarkan pengalaman]

Benda ni adalah sesuatu yang dikaitan dengan fizik dan kimia.. Macam belajar waktu sekolah dulu.. Ada tindakbalas kimia atau kita panggil reaction.. kan? kan? tapi tak lah senang masa zaman sekolah tu. adeh!!~ @_@..

senang cerita, cik Kikin belajar buat chemical plant dah sekarang ni.. chemical plant tu adalah *jap! google translate.. hihihi.. [kadang-kadang perkataan bahasa inggeris tu, kita tak tahu dalam melayunya.. ok noob!].. ok, chemical plant adalah LOJI KIMIA.. kalau kamu nak buat nuclear plant, jadi lah LOJI NUKLEAR!! Wah!! Boleh je buat sebab belajar.. Huhuhu!! Mesti semua teringat pada peristiwa kat Japan masa tsunami kan? Pasal reaktor nuklearnya?.. Ya!! Itulah bidang kami! wee.. menarikkan? Kalau semua berjalan lancar, memang satu pelaburan yang menguntungkan, tapi bila beroperasi dibawah tahap keselamatan, tu lah jadinya.. sesuatu yang tak diduga berlaku..

OK! Loji kimia ea? cik Kikin kena tahu macam mana proses nak hasilkan bahan kimia tu.. Contoh sekarang ni, Design Project cik Kikin, Loji proses BIODIESEL.. kan tengah femes sekarang.. :).. Kena kira proses nak hasilkan biodiesel, pasaran dia dalam dan luar negara macam mana.. nak bina kat mana, bila dapat untung, berapa banyak menara or peralatan yang kena ada.. [aishhh! macam pelik tulis melayu.. atau dalam bahasa engineernya, berapa banyak equipment macam pump, compressor, heat exchanger, distillation column, reactor yang kena ada].. dan! paling penting sekali, kos untuk buat loji kimia tu..

Penat tapi seronok.. Dah thesis cik Kikin pulak, cik Kikin buat ujikaji pada dadah.. ye! dadah! saya bersalah sebab memiliki dadah.. hahahaha.. dah macam budak medik pulak.. Ye!! Saya tak menyesal amik course ni sebab menarik! Walaupun kadang-kadang terfikir, *aishh!! ape susahkan diri nak amik engineering tah, amik bussines ke, accounting ke, benda yang tak payah design ni.. Adeh! We optimizing actually..

Menjadi seorang jurutera kimia dalah sesuatu yang membangga kan sebab tak semua orang boleh jadi macam kami.. gerun tak gambar tu?.. extreme x? ada yang lebih daripada tu.. Google lah.. Sebab tu lah isu loji nuklear Lynas dekat Pahang jadi kecoh, sebab hanya mereka yang ada dalam industri ni je faham bahawa benda tu tak lah bahaya macam provokasi yang digembar-gemburkan.. Kita nak bagi orang faham memang susah.. Jadi hanya mereka yang duduk dalam bidang tu je faham. ye saya faham sangat.. Air mineral yang kamu minum tu pun ada sinar radioaktifnya.. cuma tak bahaya.. so minum.. Cari lah article dari expert.. Cik Kikin dah baca.. Nanti share kalo jumpa.. Isu ni tak boleh cakap lebih-lebih.. ngeh ngeh..

Buat loji kima ni bukan senang.. banyak benda kena consider.. kalo design tak betul, ingat senang-senang nak lepas macam tu? nak terkencing terberak bila kena soal macam-macam.. Life is not easy.. So? tell me how dare you to become a chemical engineer????

IT’s ok.. Lebih pulak saiko orang.. hahahahaha! kalo sukakan challenging.. so why not? Boleh tanye ape je kat cik Kikin..

Dalam Chemical Engineering ni saya belajar perkara yang tak sepatutnya jugak.. Sebagai tambahan:

  • Marketing?
  • Business Law?
  • Human Resource Management?
  • Mechanical Workshop?
  • Hubungan Etnik?
  • Financial Accounting?

Whatever~~~ yang penting cik Kikin cover semua ni..

Jadi, nasihat pendek untuk adik-adik di luar sana adalah!!!::

  1. Jangan memilih sangat, cari course yang mudah dapat kerja, jangan amik course yang typical.. Dah ramai sangat, nanti menganggur pulak tak da keje. Course ape? Fikir.. Nanti kalau cakap, ada yang terasa.. No offence.. :)
  2. Tetapkan matlamat! Tu penting! Untuk ape masuk universiti? For better life in future.. So berusaha!
  3. Pandai pilih kawan.. Cari lah yang ada bila susah senang.. [Kes: Membe pandai, sekolah elit, result gempak! Tapi silap pilih kawan, kena dismiss.. yela, malas belajar]
  4. Jaga kesihatan waktu belajar.. makan jangan benda yang pelik-pelik lah.. megi sangat tak digalakkan.
  5. Bercinta? Oh, tidak! sangat melalaikan.. Tapi cik Kikin pun buat jugak.. Yang penting, time management tu!!!
  6. Berfikir la secara positif. Ape je yang datang, senyum..positif walaupun pahit. Jangan stress sudah la..
  7. Busy pun busy jugak… tapi jangan lupa mak ayah.. Asyik gayut dengan boyfriend, mak ayah pun tak col.. adeh.. doa mak ayah tu yang terbaik dari ladang!! Jangan lupa.
  8. Bersedia melalui zaman kegemilangan dan kejatuhan.. Biasa lah, hidup ni roda, kejap kat atas, kejap kat bawah..
  9. Yang paling penting, jangan ponteng kelas tanpa alasan! memang ni penyakit pelajar.. Biasa la tu kan kononnya.. tapi bila dah tertinggal tu, memang nanti hape pun tak jadi.. Kompem MALAS.. Ya! The BIG “M”..
  10. Lastly, ni super penting.. Berdoa lah.. susah senang kita, cari lah TUHAN. Jangan lupa dia.. Jangan sesekali.. No telefon penting bukan lagi mak ayah atau boyfriend.. tapi TUHAN.. Nah! 24434.. Semoga berjaya!!

Pada yang lepas SPM, result bagus nanti, alhamdulillah.. Pilih course yang terbaik.. Pada yang tak berjaya, jangan berhenti berusaha.. Tak masuk universiti, tak semestinya tak berjaya..

Daripada pengalaman kawan-kawan, ada yang result SPM bagus pun, bila masuk universiti, tak bagus pun sangat sebab tak dapat nak bahagikan masa dengan baik.. jadi, SPM adalah permulaan pada segalanya.. Yang penting keinginan nak berjaya. Kalau result kamu bagus pun, tp kamu tak ada rezeki, tak berusaha la tu.. tak guna jugak..

OKEH! :) Tata!

16 comments:

  1. singgah dari segmen yang sama

    salam perkenalan dan semoga berjaya
    dalam bidang masing2....

    http://fendy1302.blogspot.com/2011/12/segmen-saya-blog-pelajar-ipta-2011.html

    ReplyDelete
  2. wow,panjangnya entry.good luck yee. :)

    ReplyDelete
  3. http://namasayapejot.blogspot.com/

    Nice blog :)
    already follow and jangan lupa follow saya jugak :)hewhew :D

    btw,good luck kayy :D

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum..

    akak dulu stdy kt uitm p.pinang ea..?? sy student uitm situ,,amik meki skg ni.. =)

    follow blog akak.. ^_^

    http://olalachoc.blogspot.com/2011/12/segmen-saya-blog-pelajar-ipta-2011.html

    ReplyDelete
  5. jenguk jenguk dari blog lyssa :)

    sudah follow, check out mine kalau tak keberatan ye..~

    http://anotherguyscribbling.blogspot.com/

    p/s : nasihat anda ckup lengkap :)

    ReplyDelete
  6. selamat maju jaya ye..:)

    http://duniacontengsaya.blogspot.com/2011/12/segmen-saya-blog-pelajar-ipta-2011.html

    ReplyDelete
  7. salam kenal n follow u...

    jum singgah blog zizie pulak...

    http://wonderpetzie.blogspot.com/2011/12/segmen-saya-blog-pelajar-ipta-2011.html

    ReplyDelete
  8. salam kenal n follow u...

    jum singgah blog zizie pulak...

    http://wonderpetzie.blogspot.com/2011/12/segmen-saya-blog-pelajar-ipta-2011.html

    ReplyDelete
  9. Salam kenal ..

    Niena singgah sini ye ..

    Niena nak ucapkan selamat maju jaya ..

    Niena sudah follow ..

    Jemput singgah ke blog Niena & komen2 ya..

    (Klik iklan Churp2 & nuffnang Niena ye.. )

    Jom daftar churp2 di blog Niena ,untung dengan hanya 1 klik .. Earning Churp2 lebih laju naik daripada nuffnang .. =)

    ReplyDelete
  10. hi! goodluck and all the best okeh :)

    http://aqilahkamarudin.blogspot.com/2011/12/segmen-saya-blog-pelajar-ipta-2011.html

    ReplyDelete
  11. dari segmen sama...gud luck ehhhhh

    http://bielaisabella.blogspot.com/2011/12/segmen-saya-blog-pelajar-ipta-2011.html

    ReplyDelete
  12. dtg dr segmen yg sme..good luck ye :)

    ReplyDelete
  13. gudluck yer

    http://nshuhailahz.blogspot.com/2011/12/segmen-saya-blog-pelajar-ipta-2011.html

    ReplyDelete
  14. salam kak.. entry nie sgt berguna utk sy cz sy memg tgh cri seorg yg berpengalaman dlm loji proses utk ckp psl sume bnde tu. thanks kak. :)

    ReplyDelete

Thanks for leaving a comment. If you have a question, I can get back to you so much quicker and easier if you email me...my address is on my sidebar. Thanks! And Remember.. BE NICE!